Автократичният президент на Беларус Александър Лукашенко каза на мигрантите на границата

...
Автократичният президент на Беларус Александър Лукашенко каза на мигрантите на границата
Коментари Харесай

Лукашенко подкокоросва мигрантите, че имали право да отидат в ЕС

Автократичният президент на Беларус Александър Лукашенко сподели на мигрантите на границата с Полша през днешния ден, че нямало да се пробва да им попречи да се доберат до Европейския съюз, като прикани Германия да ги одобри, осведоми " Франс прес ".

На фрагменти, публикувани от беларуските държавни медии, Лукашенко е показан по какъв начин посещава център покрай полската граница, където се намират стотици мигранти - основно кюрди от Ирак, - които пътуваха до Беларус с вярата да стигнат до Европа.

Западните държавни управления упрекват Лукашенко в примамване на мигрантите в страната му, с цел да провокира гранична рецесия с Европейски Съюз в възмездие за глобите, което той отхвърля.

Лукашенко беше показан да се разхожда и разговаря с мигрантите в центъра, след което се обръща към тях от подиум в наподобяваща предизборна тирада.

Облечени в зимни палта, до момента в който стояха на студа, мигрантите изглеждаха комплицирани, макар че са се чули овации.

Лукашенко, който упрекна Европейски Съюз, че не бил извършил филантропичните стандарти, като отхвърля влизането на мигранти, им сподели, че правителството му нямало да направи нищо, с цел да им попречи да стигнат до Европа.

" Ако някой желае да отиде на запад - това е ваше право. Няма да се опитваме да ви хванем, да ви бием и да ви държим зад бодлива тел ", акцентира Лукашенко и увери: " Ние ще работим с вас да постигнете фантазията си. "

Тъй като мнозина от мигрантите се надяват да се доберат до Германия, Лукашенко помоли немския народ да ги одобри задушевно.

" Моля, вземете тези хора. Този брой не е доста огромен. Те желаят да живеят в Германия - 2 000 души не са огромен проблем за Германия ", означи той.

През последните месеци хиляди мигранти от Близкия изток пътуваха до Беларус с вярата да преминат границата и да влязат в членката на Европейски Съюз Полша.

Кризата ескалира по-рано този месец, когато няколкостотин се пробваха да щурмуват границата, само че бяха отблъснати от полските сили за сигурност.

Около 2000 мигранти, в това число доста дами и деца, сътвориха спонтанен лагер на границата при мразовити условия.

Лагерът беше разчистен предходната седмица от граничари и мигрантите се реалокираха в логистичен център, намиращ се наоколо.

Лукашенко сподели, че към 150 души към момента " скитат " към границата и че имало още до 3000 мигранти в страната отвън логистичния център.

" Ако не решим казуса с мигрантите в този момент, той ще се утежни доста ", настоя той.

В сряда Полша разгласи, че повече от 200 мигранти са щурмували границата благодарение на беларуски граничари, само че неотложно са върнати назад.

Хуманитарни организации прецизират, че минимум 11 мигранти са починали от двете страни на границата от началото на рецесията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР